top of page

Kristoffer StÄhl tar över rodret för Lundajuristerna


Foto: Maija Magnusson



MÖT LUNDAJURISTERNAS NYA ORDFÖRANDE

Av: Hampus Thelander, Redaktör


Sedan 50 Är tillbaka Àr SÀllskapet Lundajurister Juridiska fakultetens alumnförening. Föreningens huvudsyfte har sedan grundandet varit att samla tidigare studenter för regelbundna möten i dels nostalgiskt syfte, men ocksÄ för att möjliggöra fortsatt kontakt mellan fakulteten och yrkesverksamma jurister. Idag Àr föreningens arbete mer praktiskt och mÄngsidigt.


Förutom att yrkesverksamma kan bjudas in till att förelÀsa pÄ utbildningen, finns exempelvis Àven utrymme för mentorsförhÄllanden mellan praktiserande jurister och studerande. Nyvald som ordförande för SÀllskapet Lundajurister Àr Malmösonen advokat Kristoffer StÄhl.


Som ordförande i alumnföreningen kommer det respektingivande uppdraget som Äterkommande krönikör i Dissidenten, sÄ för att lÀra kÀnna StÄhl nÀrmre Àr det naturligtvis pÄbud pÄ ett personportrÀtt i Ärets första nummer.

Redan i trappan pĂ„ Stortorget 21 i Malmö möts vi av Advokatfirman StĂ„hls operative chef Alexander som raskt hĂ€lsar pĂ„ invant coronamanĂ©r för att sedan visa in oss i konferensrummet ”Madeleine Pyk”. Innan jag och min trogne fotograf Maija hinner dra av oss munskydden kommer Kristoffer in och frĂ„gar direkt vilken förelĂ€sning vi haft som skjutit vĂ„r lunchintervju till en eftermiddagsintervju. Han hĂ„ller med oss om att förvaltningsprocessrĂ€tt kanske inte Ă€r det mest fartfyllda och spĂ€nnande under utbildningen. Kristoffer bjuder pĂ„ kaffe direkt och sedan ger han oss en rundvandring pĂ„ kontoret dĂ€r han och hans team Ă€r nyinflyttade. De har köpt in sĂ„ kallade Muteboxes, som pĂ„minner om nĂ„got frĂ„n en science-fictionfilm frĂ„n 70-talet, dĂ€r man kan krypa in och ta samtal utan att störa sina kollegor. Det dĂ€r skulle behövas pĂ„ Juridicum. Kristoffer berĂ€ttar om kontorets kreativa namn pĂ„ sina konferensrum: ”Madeleine Pyk” och ”Bob Dylan” har bĂ„da Ă€kta konstverk frĂ„n respektive konstnĂ€r. Lite roligare Ă€n namn pĂ„ konferensrum som ”Turning Torso” och ”Öresundsbron”.


Det mÀrks att Kristoffer uppskattade studietiden i Lund, det Àr nÀmligen en av anledningarna till varför han först ville bli ordförande för alumnföreningen.


– Det Ă€r kul att ha en fot kvar i Lund, men sen vill jag ocksĂ„ utveckla mentorskapsprogrammet pĂ„ JF. Det Ă€r viktigt dels för studenter att fĂ„ en inblick i yrkesverksamheten och dels för alumner att nĂ€tverka och komma tillbaka till Lund och fĂ„ minnas studietiden


Kristoffers mission för sÀllskapet kan som bÀst beskrivas som tre pelare: anordna intressanta och trevliga möten mellan alumner, utveckla mentorskapsprogrammet och etablera ett partnerskapsprogram med syftet att knyta praktiserande jurister till sÀllskapet, fakulteten och studenterna.


– Det Ă€r fortfarande vĂ€ldigt lite praktik under juristprogrammet. Mentorskapsprogrammet ska vara en viktig lĂ€nk mellan studenten och nĂ€ringslivet. Man ska ha en mentor för att frĂ„ga om karriĂ€ren och yrkeslivet, en inblick i hur det Ă€r att jobba i olika branscher. SĂ€llskapet ska fungera som en katalysator eftersom det redan finns ett enormt nĂ€tverk med tusentals praktiserande. Jag Ă€r vĂ€ldigt glad och hedrad att de ville att jag skulle bli ordförande och att medlemmarna litar pĂ„ och har förtroende för mig.


Det Àr ingen hemlighet att de stora affÀrsjuridiska byrÄerna tillsammans med stat och kommun Àr arbetsgivare till merparten av jurister, vad var det som gjorde att du ville starta en egen humanjuridisk byrÄ?


– Anledning till att jag började lĂ€sa juridik var för att jag ville bli försvarsadvokat. Under utbildningen blev jag pĂ„verkad pĂ„ ett sĂ€tt som förde mig nĂ€rmre affĂ€rsjuridiken, vilket Ă€r vanligt pĂ„ utbildningen. Detta gjorde att jag, utöver notarietjĂ€nstgöring pĂ„ Lunds tingsrĂ€tt, arbetade med just affĂ€rsjuridik mina första Ă„r efter examen. Trots att jag trivdes med detta ville jag uppfylla min dröm om försvararyrket.


Kristoffers intresse för företagande och entreprenörskap lyser igenom nÀr han beskriver sin ursprungliga vision för Advokatfirman StÄhl.


– AffĂ€rsjuridiska byrĂ„er styrs pĂ„ ett vĂ€ldigt professionellt sĂ€tt med tydlig struktur och stort fokus pĂ„ kompetens och klientvĂ„rd. HĂ€r sĂ„g jag en möjlighet pĂ„ marknaden och jag ville starta en humanjuridisk advokatbyrĂ„ med samma fokus pĂ„ professionalitet, kompetens och klientvĂ„rd.


NÀr man har en egen framgÄngsrik advokatbyrÄ Àr det oundvikligt att tackla frÄgan om balansen mellan sin roll som advokat och sin roll som chef. Kristoffer beskriver egenskaper som inte Àr direkt juridiska.


– Bara för att man Ă€r en duktig advokat innebĂ€r det inte per automatik att man Ă€r en bra chef. Ledarrollen har alltid intresserat mig och jag har tidigare studerat ledarkunskap och anvĂ€nt mina ledaregenskaper som trĂ€nare i fotboll och innebandy samt som styrelseledamot i andra ideella föreningar.


”Ödmjuk”, ”sjĂ€lvkritisk” och ”kommunikativ” Ă€r ledord han anvĂ€nder för att ge en bild av en bra ledare, och han har inte glömt sin huvudsakliga arbetsroll som försvarare


– Jag har valt att anstĂ€llda en operativ chef för att ta hand om allt administrativt, ekonomi, marknadsföring, IT, och en del personalansvar, just för att jag ska kunna vara en aktiv och engagerad advokat gentemot mina klienter.


Som sagt sÄ Àr det vÀldigt populÀrt att dras till affÀrsjuridiken bÄde som student och praktiserande jurist, vilket ju Àven Kristoffer gjorde. Till sist trumfade dock intresset för humanjuridiken.


– Det som Ă€r sĂ„ spĂ€nnande med humanjuridik Ă€r det personliga engagemanget, att fĂ„ kontakt med klienter och i grund och botten hjĂ€lpa mĂ€nniskor. Det driver mig inte lika mycket att fĂ„ en klient att tjĂ€na mer pengar, som det gör att jag kan fĂ„ en enskild mĂ€nniska att fĂ„ det bĂ€ttre.


Det dÀr var kanske inte sÄ ovÀntat, ett typiskt advokatsvar, men han bjuder Àven pÄ en inte fullt sÄ vanlig anledning till hans dragning till just försvararrollen.


– Dessutom Ă€r jag lite motstĂ„ndare till den Stora Starka Staten. I Sverige har vi en vĂ€ldigt stor stat, massor med myndigheter och tjĂ€nstemĂ€n. MĂ„nga av dem gör ett fantastiskt arbete men nĂ€r det kommer till processande tycker jag det Ă€r roligare att slĂ„ss för den enskilde, mot den starka staten. Om man inte varit med om nĂ€r en klient blivit gripen av polis och lĂ„sts in i arrest tror jag inte man förstĂ„r vilka extrema maktmedel staten faktiskt har. NĂ€r de bestĂ€mmer sig för att lĂ„sa in klienten och klienten blir helt ensam och isolerad, han fĂ„r inte ens ringa sin egen familj, dĂ„ upplever man som advokat hur stark staten Ă€r och hur maktlös den enskilda mĂ€nniskan Ă€r. Att dĂ„ fĂ„ hjĂ€lpa den enskilde och tillvarata den enskildes rĂ€ttigheter Ă€r vĂ€ldigt utmanande och stimulerande.


Han tillÀgger att rÀttegÄngen Àr en spÀnnande arena i det att den Àr vÀldigt ingripande för den enskilde vilket gör alla moment sÄsom argumentation, förhör, slutanförande m.m. viktiga och sannolikt avgörande för den enskilde.

Som alla advokater, Ă€ven om inte alla kanske vill erkĂ€nna det, sĂ„ har Kristoffer typer av fall han föredrar och fall som krĂ€ver lite mer eftertĂ€nksamhet. Även hĂ€r gör sig hans bakgrund inom affĂ€rsjuridiken pĂ„mind.


– Eftersom jag jobbat pĂ„ affĂ€rsjuridisk byrĂ„ har jag ett intresse för just ekonomisk brottslighet. Allt frĂ„n grova skattebrott till grova mutbrott, sĂ€rskilt nĂ€r det Ă€r företag involverade. Å andra sidan Ă€r det naturligtvis vĂ€ldigt spĂ€nnande att vara försvarare vid allvarlig brottslighet sĂ„som mord. Det handlar om hemska mĂ€nniskoöden, vilket i sig Ă€r hjĂ€rtknipande och som pĂ„verkar en som mĂ€nniska.


En intressant frÄga Àr vilka egenskaper som sÀrskiljer en bra advokat frÄn en kanonadvokat! LÄt höra vad en kanonadvokat har att sÀga om det.


– Allt grundar sig i att vara en pĂ„lĂ€st jurist. Man stĂ€lls stĂ€ndigt inför fall man mĂ„ste lĂ€sa in sig pĂ„, vilket tar mycket tid och energi. Förutom detta hĂ€nger mycket pĂ„ engagemanget. En duktig försvarsadvokat ska alltid göra det lilla extra för sina klienter, vara tillgĂ€nglig, visa att man bryr sig om dem och ta deras versioner och perspektiv pĂ„ allvar.


Det kan ju dock gĂ„ till överdrift nĂ€r advokater vill göra ”allt och lite till” för sina klienter, vilket var fallet för cirka ett Ă„r sedan nĂ€r exempelvis vissa advokater blev hĂ„rt kritiserade pĂ„ grund av tvivelaktig reklam pĂ„ sociala medier.


– Försvarsadvokater har, frĂ€mst i Stockholm, hamnat i blĂ„svĂ€der nĂ€r de har gjort lite för mycket för sina klienter, saker som Ă€r otillĂ„tna. Man ska aldrig göra nĂ„gonting som Ă€r i strid med god advokatsed. Det lilla extra innebĂ€r för mig att jag bland annat ringer till mina hĂ€ktade klienter pĂ„ julafton, eller om de till exempel behöver kontakt med sjukvĂ„rd sĂ„ försöker jag ordna lĂ€kartid och lĂ€karbesök pĂ„ hĂ€ktet. Saker man inte fĂ„r betalt för, men som Ă€r viktigt för den enskilde individen.


Som advokat inom humanjuridik trÀffar man stÀndigt personer i svÄra situationer. Det kan röra sig om allt frÄn en infekterad tvist mellan arvtagare till en person som Àr anklagad för vÄldtÀkt. Utbildning i att hantera kontakten med personer i svÄra personliga kriser Àr nÄgot Kristoffer saknade pÄ juristprogrammet.


– NĂ€r man börjar arbeta pĂ„ en humanjuridisk advokatbyrĂ„ mĂ„ste man snabbt utbildas i krishantering. Det innebĂ€r att man som ombud mĂ„ste kunna hantera en klient som reagerar utifrĂ„n en krissituation, exempelvis kan han vara upprörd, aggressiv eller rent utav grĂ„ta och fĂ„ panikĂ„ngestattacker. Att kunna visa ett lugn gentemot klienten och presentera en struktur och strategi till klienten Ă€r dĂ„ helt avgörande enligt Kristoffer.


Efter ett unikt Är mÄste jag naturligtvis sedan frÄga om hur corona har pÄverkat firman.


– För vĂ„r del har det faktiskt inte pĂ„verkat nĂ„got alls, vi har aldrig haft sĂ„ mycket att göra som nu. Den enda skillnaden Ă€r egentligen under vĂ„ren 2020 dĂ„ en del förhandlingar och förhör stĂ€lldes in, för att senare genomföras mer pĂ„ distans.


Kristoffer driver pÄ advokatfirmans hemsida en egen blogg, dÀr han dels informerar om olika vanligt förekommande juridiska frÄgor, dels skriver debattartiklar.


– Jag ville skriva bloggen för att jag tycker advokater deltar för lite i samhĂ€llsdebatten. Advokaten har en viktig roll i samhĂ€llet och dĂ€rför ska vi helst vara aktiva i samhĂ€llsdebatten, och jag kommer fortsĂ€tta vara det under hela min karriĂ€r. Bloggen Ă€r mitt sĂ€tt att nĂ„ ut, dĂ€r jag kan skriva mer lĂ€ttsamt Ă€n pĂ„ andra sociala medier som inte Ă€r mina egna plattformar. Det som kan vara svĂ„rt för oss jurister Ă€r att skriva pĂ„ ett icke-juridiskt sĂ€tt, att skriva lite fĂ€ngslande och dramatiskt sĂ„ att folk faktiskt vill lĂ€sa. Jag vill belysa perspektiv för mĂ€nniskor som inte nödvĂ€ndigtvis Ă€r juridiskt insatta. Det Ă€r bra för samhĂ€llet i stort att inte alla sĂ€ger samma sak och hĂ„ller med varandra hela tiden och jag uppskattar dĂ€rför debatten inom exempelvis kriminalpolitiken.


Mot intervjuns slut vill jag fÄ in ett par klassiska avrundningsfrÄgor. Vad Àr det viktigaste man lÀr sig pÄ juristprogrammet och vad Àr det viktigaste man inte lÀr sig?


– Det viktigaste man lĂ€r sig Ă€r den juridiska arbetsmetoden. NĂ€r man fĂ„r en frĂ„ga sĂ„ vet man som jurist hur du hittar svaret. Vilken lag, vilken doktrin, utredningar och förarbeten. Det viktigaste man inte lĂ€r sig Ă€r klientvĂ„rd. Hur man tar hand om klienter, mĂ€nniskor i krissituationer. Det lĂ€r man sig nĂ€r man börjar arbeta och fĂ„r lyssna pĂ„ andra yrkes- mĂ€n och kvinnor som kan berĂ€tta om sina egna erfarenheter. Man lĂ€r sig heller inte pĂ„ ett djupare plan att tala, argumentera och presentera sin sak. NĂ€r man sitter i en rĂ€ttegĂ„ng och ska presentera sin sak sĂ„ vill man göra det pĂ„ ett intressant, pedagogiskt och juridiskt korrekt sĂ€tt. Även förhörsteknik Ă€r komplicerat och nĂ„got man fĂ„r lĂ€ra sig under hela karriĂ€ren.


Kan du ge studenter som Àr intresserade av att jobba med det du gör ett abstrakt och ett konkret tips att ha med sig under studierna?

  • Konkret: satsa pĂ„ studierna, engagera dig i olika organisationer, delta i samhĂ€llsdebatten. Visa faktiskt intresse för det du faktiskt tycker Ă€r intressant. Försök fĂ„ in en fot inom det omrĂ„det.

  • Abstrakt: man mĂ„ste lĂ€ra sig hantera stress och den kravbild man sĂ€tter pĂ„ sig sjĂ€lv. Den kommer tyvĂ€rr aldrig försvinna. Jag var stressad över betygen under studierna, och nĂ€r jag studerat klart ville jag ha ett visst jobb, en viss lön, sitta ting
 the list goes on. Är man stressad under hela den processen mĂ„r man i princip dĂ„ligt under hela karriĂ€ren, för de flesta av oss kommer nĂ€mligen mĂ„len aldrig ta slut. Man mĂ„ste redan under utbildningen se till att hantera stressen och kravbild pĂ„ dig sjĂ€lv. Ett första steg Ă€r att rycka lite pĂ„ axlarna och sĂ€ga till sig sjĂ€lv: skit samma. Detta betyder naturligtvis inte att man ska strunta i allt omkring sig, men man mĂ„ste leva i nuet och inte ta allt pĂ„ för stort allvar. Detta har jag fĂ„tt lĂ€ra mig sedan jag börjat jobba. Kom överens med dig sjĂ€lv om en stressnivĂ„ och en kravbild. Det Ă€r inte hela vĂ€rlden om man inte nĂ„r ett visst mĂ„l, man hittar nya mĂ„l och nya vĂ€gar dit.

Liknande inlÀgg

Visa alla
bottom of page