top of page

Inför amerikanska presidentvalet 2020


TRUMP V. BIDEN

VAD DU SKA HA KOLL PÅ INFÖR VALNATTEN

Av: Viktor Lundberg


På tisdag är det dags. Efter månader av spekulationer kommer drygt 250 miljoner röstberättigade amerikaner ges möjlighet att avgöra vem som kommer att inneha världens mäktigaste ämbete de kommande fyra åren. Det är ett val som till stor del präglas av Coronapandemin, en fråga som djupt splittrar amerikanerna. Samtidigt som Biden valtalar inför ett trettiotal socialt distanserade reportrar samlar Trump tusen och åter tusentals av sina väljare på flygplatser runt om i landet. Vilken taktik som är mest fördelaktig får vi snart svaret på. Biden leder förvisso komfortabelt i de nationella mätningarna men vi som var med för fyra år sedan vet att det inte behöver betyda valseger. Amerikansk politik kan vara svårnavigerad men förhoppningsvis ska den här texten hjälpa dig att få en klarare bild av läget inför valnatten.


Först och främst är det viktigt att ha med sig att det amerikanska presidentvalet inte är ett enskilt val utan istället 50 separata delstatsval där varje delstat utifrån folkmängd har ett visst antal elektorsröster. Dessutom har en överväldigande majoritet av delstaterna ett system som gör att den kandidat som får flest röster i delstaten tar hem delstatens samtliga elektorsröster. För att vinna valet ska en presidentkandidat samla minst 270 av de totalt 538 elektorsrösterna. Det här valsystemet medför att valet avgörs i de delstater där både Demokraterna och Republikanerna har en chans att vinna, så kallade “toss-up states’’ eller vågmästarstater. I skrivande stund anses endast tolv delstater som vågmästarstater, övriga 38 delstater anses antingen luta åt Demokraterna eller Republikanerna. Det är anledningen till att de nationella opinionsundersökningarna, som just nu visar att Biden leder med i snitt åtta procentenheter, är fullkomligt irrelevanta för den faktiska valutgången. Under valnatten bör alltså ditt fokus ligga på hur bra kandidaterna gör ifrån sig i vågmästarstaterna, inte på hur många röster kandidaterna får nationellt. Enligt RealClearPolitics, som sammanställer opinionsundersökningar från olika opinionsinstitut, är följande att anse som vågmästarstater: Texas (38 elektorsröster), Florida (29), Pennsylvania (20), Ohio (18), Michigan (16), Georgia (16), North Carolina (15), Arizona (11), Wisconsin (10), Minnesota (10), Iowa (6), Nevada (6).


Vågmästarstaterna är med andra ord nyckeln till att förstå det amerikanska valet. Det var genom att vinna i stort sett samtliga av ovan nämnda delstater som Trump vann 2016, en bedrift han kommer att behöva upprepa för att behålla makten. Biden har nämligen ett tydligt övertag i “klara’’ delstater, alltså delstater som sannolikt kommer att rösta demokratiskt i valet. Detta gör att Biden enbart behöver vinna 54 elektorsröster av de totalt 197 som vågmästarstaterna sammanlagt tillhandahåller. Trump behöver för sin egen del vinna 145 för att nå upp till den magiska siffran 270. Bidens försprång stannar emellertid inte där utan han leder även i nio av de tolv vågmästarstaterna. Om opinionsundersökningarna skulle stämma, eller åtminstone inte underskatta Trump, kommer Biden att vinna en jordskredsseger.


Den som minns 2016 vet dock hur ett liknande utgångsläge slutade i raka motsatsen. Trump överraskade i stort sett alla politiska tyckare och analytiker världen över och lyckades mobilisera sin väljarbas på ett sätt som Demokraterna inte ens var i närheten av. Genom att bryta ny republikansk mark och vinna en majoritet av delstaterna, däribland Wisconsin, Michigan och Pennsylvania, i det så kallade rostbältet skapade Trump en ny politisk verklighet i USA. Detta har gjort att ingen, framförallt inte Demokraterna, vågar ta ut något i förskott inför årets val. Samtidigt är Joe Biden inte Hillary Clinton och 2016 är inte 2020. För det första är Biden långt ifrån lika illa omtyckt som Clinton var 2016. Det förhållandevis låga valdeltagandet (55% i förra valet) är en oerhört viktig aspekt i amerikansk politik då det snarare än att övertyga nya väljare handlar om att entusiasmera de redan frälsta. Clintons impopularitet hjälpte föga på denna punkt och många demokrater, framförallt i Pennsylvania, Michigan och Wisconsin, valde att inte ta sig till vallokalerna och rösta vilket i förlängningen ledde till en ödesdiger överraskning för Demokraterna. För det andra är över 230 000 amerikaner inte längre vid liv på grund av Covid-19. Pandemin har, precis som det mesta i USA, blivit en djupt polariserade och politiserad fråga där Trump av majoriteten av amerikanerna får underkänt. Det gör att han ett bagage som han inte hade för fyra år sedan och som kan visa sig vara negativt för Trump. För det tredje har opinionsinstituten fått fyra år på sig att korrigera sina modeller och verktyg för att fånga upp de väljare som de misslyckades med att inkludera 2016. Redan under mellanårsvalet 2018 stämde opinionsundersökningarna långt mycket bättre än de hade gjort två år tidigare.


Biden är helt enkelt storfavorit, det går inte att komma ifrån. FiveThirtyEight, som drivs av statistikern Nate Silver i samarbete med ABC NEWS, har simulerat valet 40 000 gånger och kommit fram till att Bidens vinstchanser är ungefär 89% medan Trump har 11% chans att vinna. Det finns emellertid två delstater som kan förändra läget drastiskt, Pennsylvania och Florida. Dessa två delstater är med stor sannolikhet de enda du behöver rikta ditt fokus mot för att veta vem som kommer att vinna valet trots att det finns tio andra vågmästarstater. Florida är traditionellt sett vågmästarstaternas vågmästarstat. Det var här som George W Bush vann mot Al Gore med enbart 537 röster år 2000 och där Trump vann väldigt knappt 2016. Florida är ett måste för Trump. Vinner inte Trump Florida kommer han inte att vinna valet. Just nu leder Biden knappt med strax över en procentenhet i opinionsmätningarna men det är fullt möjligt att Trump vinner. Gör han det höjs hans vinstchans till 30%, skulle han förlora är den under 1%. Så pass vitalt är Florida för Trump. Pennsylvania är inte motsatsen för Biden men det är den delstat som definitivt ger mest huvudbry för den Demokratiska kampanjen inför valnatten. Det är en stat som Trump överraskande vann 2016 trots att opinionsundersökningarna visade på en ledning för Clinton. I dagsläget leder Biden med fyra procentenheter i mätningarna men Trumps frenetiska kampanjande i delstaten gör att det absolut inte ska uteslutas att det kommer att bli väldigt jämnt. Skulle Trump ännu en gång överträffa förväntningarna och vinna Pennsylvania beräknar FiveThirtyEight att Trump får en vinstchans på hela 66%. Skulle han vinna både Florida och Pennsylvania landar han på en vinstchans på 84%. Om Trump däremot förlorar i Pennsylvania är hans vinstchanser nere på strax över 1%.


De här siffrorna och analyserna kan framstå förvirrande men de bygger på det faktum att vågmästarstaterna sällan delas jämnt mellan kandidaterna på valnatten. Istället är det vanligare, likt 2016, att de agerar som dominobrickor. Vinner exempelvis Biden Florida är det stor sannolikhet att han även har gjort bra ifrån sig i de andra södra vågmästarstaterna med liknande väljardemografi, såsom Georgia och North Carolina. Således är det enda vi kan vara riktigt säkra på inför valnatten att ingenting kommer att vara avgjort på förhand. En spännande valvaka utlovas och det är redan nu bra att ställa in sig på att den kan sträcka sig långt mycket längre än bara natten mellan tisdag och onsdag. Ett rekordstort antal amerikaner har förtidsröstat via post i år, något som varit väldigt omdiskuterat framförallt från presidentens sida. Delstaterna har olika regler för hur de räknar röster och hur man får rösta. I Pennsylvania och Wisconsin räcker det till exempel att din poströst kommer in nio dagar efter valet om den är poststämplad senast på valdagen medan din röst måste vara inkommen på valdagen för att räknas i Florida. Följaktligen medför det här att resultatet i Pennsylvania (och i övriga rostbältet där man har liknande regler) kan dröja upp emot en vecka innan det står klart vem som har vunnit. Om valet avgörs i Pennsylvania och övriga rostbältet finns alltså en risk för ett osäkert läge som kan pågå en längre tid.


En sådan osäkerhet kring valutgången är en långt ifrån perfekt situation, varken för USA eller övriga världen. Bland andra har Carl Bildt har uttryckt sin oro över vad som komma skall i ett debattinlägg i Dagens Industri. Han pekar där på faktumet att det redan innan valet finns stora grupper som inte kommer att anse valresultatet som legitimt om deras favorit inte vinner. Skulle resultaten dröja eller kanske rentav skifta på grund av senare inkomna poströster är det sannolikt att många, framförallt av Trumps väljare, inte skulle erkänna en Bidenseger. Trump har varit en stor kritiker till poströster och hans kampanj har också försökt ta striden juridiskt redan innan valet men har då misslyckats trots den konservativa majoriteten i Högsta Domstolen. Många demokrater är å sin sida övertygade om att Trump, i och med tillsättningen av Amy Coney Barret till HD, kommer att försöka ogiltigförklara valresultatet och vägra att lämna över makten trots att Biden vinner valet. För första gången väljer också The International Crisis Group att varna för eventuella våldsamheter i samband med valet. Organisationen har som uppgift att bevaka val världen över och varna när det finns risk för våld. Samtidigt bör det tilläggas att det hittills är 85 miljoner amerikaner som redan har röstat och inga större rapporter om oroligheter vid vallokalerna och postkontoren har hittills framkommit.


Insatserna inför valet är med andra ord oerhört höga. Läget är helt enkelt precis som det brukar vara inför det amerikanska presidentvalet. Resultatet kommer att påverka hela världen och det finns ingen som vet hur det kommer att gå. Det enda vi vet med säkerhet är att natten mellan tisdag och onsdag kommer vara väl värd att ge upp sömn för. Mitt tips är därför att du bokar av allt på onsdagen och unnar dig en lång natt i TV-soffan med fullt fokus på världens främsta politiska cirkus.


Delstater att ha koll på i presidentvalet:

  1. Pennsylvania

  2. Florida

  3. North Carolina

Vem ser ut att vinna senaten?

Kampen om kongressens överhus lär bli en nagelbitare. I dagsläget har Republikanerna majoritet med 52-48 men just nu visar opinionsmätningarna att det troligaste utfallet är 51-49 till Demokraternas fördel. Mitt tips är här att ha koll på Iowas, North Carolinas och Georgias senatsval som på förhand är klart jämnast.


Vem ser ut att vinna representanthuset?

Vinner inte demokraterna majoriteten i representanthuset kommer många opinionsinstitut att förlora all trovärdighet. FiveThirtyEight ger i nuläget Demokraterna en 98% chans att behålla kontrollen över underhuset och med stor sannolikhet utökas också den demokratiska majoriteten.


Var kan man följa valvakan i svenska medier?

TV:

  • SVT sänder från 21:45 på tisdagen och fortsätter sedan att rapportera från USA åtminstone till 20:00 på onsdagen.

  • TV4 sänder i hela 37 timmar från 05:45 på tisdagen till 19:00 på onsdagen.

  • Dplay har också en valvaka som leds av Filip och Fredrik från klockan 23:00 på tisdag.

Radio:

  • Sveriges radio har valvaka från 22:12 i P1 på tisdag

Related Posts

See All

댓글


bottom of page