top of page

Praktikanter till Regeringskansliet - Finansdepartementet, vårterminen 2025

Är du intresserad av att göra praktik inom något av Finansdepartements ansvarsområden och är i slutskedet av dina studier? Som praktikant på Finansdepartementet får du möjlighet till en spännande praktiktjänstgöring i händelsernas centrum.


Din praktikdag i händelsernas centrumSom praktikant ges du en unik möjlighet till inblick i Regeringskansliets och Finansdepartementets uppgifter och processer. Vanligtvis följer du som praktikant en handläggare i dennes vardag och du får sätta dig in i frågor av varierande karaktär och svårighetsgrad.


Under vårterminen 2025 erbjuder vi praktikplatser vid:


  • Budgetavdelningen – Strukturenheten, Totaleriet

Vill du vara med och utforma morgondagens miljö- och energipolitik, hitta vägar att omsätta nationalekonomisk teori till praktik, bidra till ökad effektivitet i staten, jobba med EU-frågor eller stoppa fusket i välfärden? Budgetavdelningen är involverade i samtliga regeringsbeslut med ekonomiska och organisatoriska konsekvenser och leder och samordnar arbetet med statens budget. I arbetet ingår bl.a. att analysera effektiviteten i samhällets resursanvändning, att ansvara för strukturella policyfrågor samt åtgärder för att motverka organiserad välfärdsbrottslighet. Som praktikant hos oss finns många möjligheter och du kan t.ex. få ansvara för ett längre projekt med fokus på någon av avdelningens många arbetsområden eller arbeta mer i det löpande arbetet.

Du är i slutskedet av en akademisk utbildning inom exempelvis nationalekonomi, statsvetenskap, juridik, eller statistik och har intresse för policy- och samhällsfrågor


  • Finansmarknadsavdelningen

Finansmarknadsavdelningen ansvarar för att ta fram underlag för regeringens finansmarknadspolitik. Avdelningen arbetar för att förbättra finansmarknadens funktionssätt så att företag och privatpersoner får tillgång till efterfrågade tjänster till bra villkor, samtidigt som den finansiella stabiliteten värnas och högt konsumentskydd upprätthålls. Avdelningen ansvarar även för frågor som handlar om statsskuldspolitik, pensionssparande och Riksbanken samt myndighetsstyrning inom finansmarknadsområdet. Arbetet präglas av en omfattande regelgivning, av den snabba tekniska utvecklingen på området och EU:s regleringsagenda. Finansmarknadsavdelningen består av en stabsenhet och tre lagstiftande enheter - bankenheten, enheten för försäkring, pension och myndighetsstyrning och värdepappersmarknadsenheten.

Du är i slutskedet av en akademisk utbildning inom exempelvis nationalekonomi, statsvetenskap, juridik eller statistik och har intresse för avdelningens frågor.


  • Sekretariatet för verksamhetsstyrning

Enheten stödjer departementet bland annat genom att ansvara för intern styrning och verksamhetsplanering inklusive internbudget, samordna arbetet med Finansdepartementets delar av statsbudgeten samt ansvara för vissa ekonomiadministrativa frågor. Som praktikant får du medverka i enhetens uppdrag att samordna departementets interna styrning, arbetet med de ekonomiska propositionerna samt delta i vissa utvecklingsprojekt. Vissa ekonomiadministrativa uppgifter ingår också.

Du är i slutskedet av en akademisk utbildning inom exempelvis företagsekonomi, nationalekonomi, management, organisationsutveckling eller statsvetenskap och har mycket goda kunskaper i Microsoft Office-paketet.


  • Expertgruppen för studier i offentlig ekonomi, Fi 2007:03

ESO, Expertgruppen för studier i offentlig ekonomi, ska på vetenskaplig grund formulera och besvara frågor av central samhällsekonomisk betydelse. Resultaten ska ha hög policyrelevans och kunna omsättas i samhällsdebatt och politiskt beslutsfattande. Flertalet arbetsuppgifter ställer krav på analytisk, stilistisk och kommunikativ förmåga. Som praktikant får du läsa och kommentera rapportutkast, skriva underlag, ta fram förslag på författare/forskare för kvalificerad analys, göra mediebevakning samt arbeta med ESO:s digitala kanaler.

Du är i slutskedet av en akademisk utbildning inom nationalekonomi eller annan samhällsvetenskap och får gärna ha vana vid digitala kanaler och framställan av rörlig bild.


  • Skatte- och tullavdelningen – stabsenheten

Avdelningen ansvarar för lagstiftning inom framförallt skatt, tull och indrivning samt deltar i det internationella arbetet på skatte- och tullområdet inom bl.a. EU och OECD. Stabsenheten har till uppgift att bistå avdelningschefen i planering, samordning och utveckling av arbetet på avdelningen, bl.a. inom ramen för den årliga budgetprocessen samt inom arbetet med EU- och internationella frågor. Som praktikant kommer du i första hand att bistå i samordningen av EU-frågor. Arbetet innebär bl.a. att ansvara för att hålla ihop och, tillsammans med sakenheterna, ta fram underlag i olika EU-relaterade processer och inför möten som Ekofin, Coreper, besök i riksdagen och andra EU-relaterade möten och besök. Andra uppgifter som kan bli aktuella är att bistå i samordning av avdelningens arbete kopplat till regeringens årliga budgetproposition.

Du är i slutskedet av en akademisk utbildning inom ekonomi, juridik eller statsvetenskap eller motsvarande, gärna med EU-inriktning, och har ett stort intresse för EU-frågor och processer. 


  • Internationella och ekonomiska avdelningen

Avdelningen ansvarar för att göra prognoser över svensk och internationell ekonomi och samordnar Finansdepartementets internationella frågor. Avdelningen ansvarar för att analysera hur samhällets resurser används och fördelas och gör bedömningar av effekten för sysselsättning, tillväxt, offentliga finanser och fördelning av regeringens förslag inom den ekonomiska politiken. Avdelningen deltar också i det ekonomisk-politiska samarbetet inom EU, OECD, Norden och IMF och tar fram och bereder svenska ståndpunkter. Därutöver är avdelningen ansvarig för styrningen av ett antal myndigheter. Vi söker i första hand praktikanter till det internationella ekonomisk-politiska arbetet.

Du är i slutskedet av en akademisk utbildning inom nationalekonomi eller liknade och intresse för avdelningens ansvarsområden.


  • Avdelningen för bolag med statligt ägande – Bolagsanalys och Hållbart Företagande eller Affärsjuridik

Bolagsförvaltningen inom Regeringskansliet förvaltar 44 bolag med statligt ägande, exempelvis Vattenfall, LKAB, PostNord, Telia company, SJ och Systembolaget. Bolagen är värda cirka 820 miljarder kronor och sysselsätter cirka 137 000 personer. På avdelningen finns experter inom bolagsanalys, hållbart företagande, bolagsjuridik och styrelserekrytering.Som praktikant inom Bolagsanalys och Hållbart Företagande arbetar du med det aktiva ägandet av bolagen genom finansiell och strategisk analys inklusive hållbarhet. Du deltar i team som ansvarar för specifika innehav, gör portföljanalys, deltar i aktuella projekt samt bidrar till avdelningens digitala transformation. Du är i slutskedet av en akademisk utbildning inom exempelvis ekonomi eller ingenjörsvetenskap och har intresse för finans, hållbarhet, ägarstyrning, och/eller digital transformation.Som praktikant inom Affärsjuridik arbetar du med de juridiska frågor som uppstår i förhållande till förvaltningen av bolagen. Den breda portföljen av bolag innebär att arbetet spänner över många olika rättsområden och varierar i komplexitetsnivå. Du bistår med praktiskt juridiskt arbete och att hantera aktuella ägar- och bolagsstyrningsfrågor. Du läser juristprogrammet och har slutfört åtminstone sex terminer.


  • Avdelningen för offentlig förvaltning (OFA)

OFA har en central roll i styrningen av den offentliga förvaltningen. OFA ansvarar bland annat för styrning och finansiering av kommuner och regioner, den statliga förvaltningspolitiken, arbetsgivarpolitiken och arbetsrätten, digitaliseringspolitik inklusive elektronisk kommunikation, informationssäkerhet och digitalisering av samhället, offentlig upphandling, offentlig statistik, spelpolitik, statlig fastighetsförvaltning och konsumentfrågor. OFA ansvarar för arbets- och anställningsvillkor för statsanställda och för hur statsförvaltningen ska styras, ledas, organiseras och effektiviseras samt för regeringens styrning av 44 myndigheter, inklusive de 21 länsstyrelserna.

OFA består av sju enheter och en avdelningsledning. Som praktikant är du placerad på en av enheterna, men du kommer ha möjlighet att arbeta med frågor inom hela avdelningens ansvarsområde. Ange i ansökan vilken eller vilka av enheterna du är intresserad av: Enheten för digital infrastruktur och säkerhet, Enheten för digitalisering av den offentliga förvaltningen, Kommunenheten, Enheten för statlig arbetsgivarpolitik, Enheten för statlig förvaltning eller Enheten för offentlig upphandling. Läs mer om enheternas verksamhet här.

Som praktikant arbetar du med handläggning av enklare ärenden, göra sammanställningar av rapporter och ta fram underlag, medverka i enheternas lagstiftningsarbete, analysera data och bistå i EU-arbetet. Det kan också bli aktuellt att stödja enheternas arbete vid den politiska ledningens resor och besök. Du är i slutskedet av en akademisk utbildning inom t.ex. juridik, ekonomi, statsvetenskap eller teknik och har intresse för avdelningens ansvarsområden.


  • Budgetavdelningen – EU-enheten

EU-budgetenheten vid budgetavdelningen söker en praktikant som vill delta i enhetens arbete med att analysera, samordna och driva frågor inom det EU-budgetära området. Under praktiken kommer du bland annat sammanställa, strukturera och analysera olika datamaterial och dokument, följa relevanta rådsarbetsgrupper, triloger och Coreper, göra research, läsa och kommentera instruktioner, mötesunderlag och rapportutkast samt skriva underlag inom enhetens ansvarsområden.

Du har en akademisk utbildning inom exempelvis nationalekonomi, juridik, statsvetenskap, eller annan relevant samhällsvetenskaplig inriktning och intresse för, och gärna erfarenhet av, EU-frågor.


Din bakgrund och kompetens

Du är student vid högskola/universitet och är i slutskedet av din utbildning där praktik ingår och är relevant för din utbildningsinriktning. Vi tror att du som är nyfiken på hur en politiskt styrd organisation fungerar kommer att ha en stimulerande praktik hos oss. Vi söker dig som är strukturerad, noggrann, social, samarbetsinriktad och har en god förmåga av att analysera och bearbeta data och sammanställa texter. Du behöver kunna kommunicera väl på svenska och engelska i både tal och skrift.


Bra att veta

Praktiken omfattar vanligtvis 20 veckor med start under vårterminen 2025. Normalt genomförs praktiken på heltid under kontorsarbetstid. Ingen ekonomisk ersättning utgår under praktiken. Som praktikant ska du vara försäkrad via ditt lärosäte. Stäm av detta innan du ansöker om praktik. Fördelning av praktikplatserna görs efter intervju.

En säkerhetsprövning kommer att genomföras innan du kan erbjudas en praktikplats inom Regeringskansliet. Om du är en av slutkandidaterna förväntas du bli kontaktad mellan v 45-48 och skyndsamt kunna inställa dig vid Regeringskansliets lokaler för en intervju i centrala Stockholm.


Välkommen med din ansökan om praktik


Liknande inlägg

Visa alla

Comments

Couldn’t Load Comments
It looks like there was a technical problem. Try reconnecting or refreshing the page.
bottom of page